2012. július 13., péntek

Töltött cukkini


Rákóczi Feri receptjét hoztam a Morning Showból,  az eredeti szöveggel, mert csak ezt elolvasni is élmény! :)

"Embertelen meleg lesz a hétvégén, ráadásul a meteorológusok is ezt mondják, nemcsak Balázs. :) Ilyenkor sok zöldség, gyümölcs a menő, de azért nem lehet mindenki vegáááááás!!!! Persze, lehet hús nélkül is csinálni, egy csomó zöldséggel, vagy rizzsel, vagy akármivel, de úgy semmi értelme. :) Ja, a profik előveszik a grillezőt és arra dobálják fel szexin és korszerűen a megtöltött cukkiniit!!! Istenkirálycsászár lesz. :)

Mielőtt bármihez kezdenénk, vételezünk egy palack 2011-es Sillert Ráspi Úr pincészetéből. Az újrakezdő rekreációs tornászok nyomhatják rozéval is! Na jó, vegyünk kettőt, hátha átjön valami haverunk. :)

Hozzávalók:

2-3 zsenge cukkini
50 dkg darált hús (nálam most pulyka lett, de jöhet csirke, az ínyenceknek meg marha)
3 gerezd fokhagyma aprózva
1 fej vöröshagyma apróra vágva
15 szem olajbogyó
5 szál újhagyma
2 dl főzőtejszín
2 ág kakukkfű
4 szál rozmaring
1 csokor petrezselyem
3 szép paradicsom
15 dkg parmezán vagy Grana Padano sajt
só-bors-olaj

Akkor kezdjük is: az nyilván alapvetés, hogy megkóstoljuk Ráspi Úr Sillerét. :) Innen már fáklyásmenet a főzés, ketté metszed hosszában a cukkinit és a belsejét kivájod. Erre karalábévájót ajánlanak a menők, érdekes dolog, hogy nekem kiskanállal is kijött :)))) Úgy csináld, hogy 4 mm hús azért maradjon, majd kend be az olajjal a zöldséget, sózni, borsozni lehet!

Forró olajba dobálod a hagymát, fokhagymát, majd ha megdinsztelődött, akkor a husit is. Keverget, megvárja, amíg kifehéredik, kortyol. Jöhet rá só, bors és az aprózott kakukkfű. Beugranak a serpenyőbe az olajbogyódarabkák, a kikapart cukkinibelső és a centis darabokra vágott újhagyma is. Kis párolás után bele a tejszín, de ne egyszerre az egészet, csak annyi kell, amennyit szépen felvesz, de nem lesz nagyon folyós az állaga. 3 perc és kész is!

A masszát betöltöd a cukkinikbe rárakod a paradicsomkarikákat meg a reszelt sajtot. Egy-egy rozmaring ág a tetejére és mehet a sütőbe! 15-20 perc és kész! Grillen is ez a helyzet, de ott még finomabb lesz!"


A cukkini isteni lett, lesz még ismétlés, az biztos! :) Nálam annyi változás volt, hogy sertéshúsból készült, trappista sajttal és rozmaring nélkül, mert pont addigra adta fel a cserepes rozmaringom, mire kellett volna. Nagy sajnálatomra a bor is kimaradt... :)
A képen még a sütés előtti állapot látható.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése