2012. február 23., csütörtök

Csirketorta, avagy hagymás-csirkés pite

Anyutól kaptam egy TV Paprika Magazint, amiben ezt a receptet találtam. Azonnal megmozgatta a fantáziámat, így tegnap, kisebb változtatásokkal el is készítettem.

Hozzávalók:

30 dkg csirkemell filé (nem mértem le, de szerintem az enyém több volt, egy egész csirkemellet filéztem ki hozzá, gondolván, mi baj lehet?)
étolaj, 4 dkg margarin, 1 lila hagyma, 3 gerezd fokhagyma, bazsalikom, 3,5 dkg liszt, 5 dl tej, őrölt bors, só.

A tésztához:
30 dkg liszt, 8 dkg reszelt sajt, 15 dkg hideg margarin, 1 kiskanál só, 1 tojás, 1 evőkanál hideg tej, + 1 tojás a torta tetejének megkenéséhez.

A tésztához a lisztet, a sajtot, a sót, a margarint összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást és a tejet, majd tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük.

Az apróra vágott csirkemellet forró olajban 4-5 perc alatt megpirítjuk, majd a serpenyőből kivéve melegen tartjuk. A margarint a serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a hagymát, a zúzott fokhagymát, a bazsalikomot és 7-8 percig pároljuk.
Ezután hozzáadjuk a lisztet, jól elkeverjük, majd hozzáöntjük a tejet, sózzuk, borsozzuk, és besűrítjük (összeforraljuk). A tűzről levéve hozzáadjuk a csirkét, majd hagyjuk kihűlni.

A tésztát kétfelé osztjuk, két sütőpapír között kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd az egyik felével kibélelünk egy 26 cm átmérőjű kivajazott tortaformát.
Rákanalazzuk a csirkés keveréket, majd a tészta másik felével lefedjük, kicsit megszúrkáljuk. Megkenjük tojással és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.




Margarinon párolt mexikói zöldségkeverékkel és rizzsel tálaltam, nagyon finom lett. :)



A változtatások:
az eredeti recept póréhagymát írt a lila hagyma helyett, illetve eredetileg 2 evőkanál szárított kakukkfű kellett volna bele, de szégyen ide, szégyen oda, sosem használtam még kakukkfüvet, nincs is itthon, így rögtönöztem. Nagyon finom lett bazsalikommal is, de mardos a kíváncsiság ezek után, és tuti veszek kakukkfüvet, ha látok valahol és elkészítem majd az eredeti verziót is.

Kipróbáltam a kakukkfüves verziót, nekem (és többeknek is) ízlett, viszont a 2 evőkanál kakukkfű szerintem túl sok bele, max. 1 kanál bőven elég. Férjemnek viszont a bazsalikomos verzió jobban tetszett, így valószínű, úgy kerül majd legközelebb az asztalra. :)

2 megjegyzés:

  1. Fú ez jól hangzik, lehet 7végén megcsinálom :) Köszi a tippet, ügyi vagy! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi, Regi! Nagyon finom és kiadós, mára is maradt belőle, pedig tegnap jóízűen ettünk belőle. :)

    VálaszTörlés