2010. december 4., szombat

Mákos guba

Kicsit másképpen készítem a mákos gubát, tejszín is kell hozzá és sütőben megsütöm. Az eredmény mindent felülmúl... :)

Hozzávalók: 5 dl tej
10 dkg cukor
1 vaníliarúd/ vaníliás cukor
4 dl tejszín
25 dkg szikkadt kifli(kb 7-8 db)
12 dkg darált mák
10 dkg porcukor
1 nagy citrom
4 tojás sárgája
10 dkg vaj
a tepsi kikenéséhez kevés vaj
a tálaláshoz  méz

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat) és kivajazunk egy jénai tálat.

A tejet, a cukrot és a vaníliarúd kikapargatott belsejét nagy lángon kevergetve forrpontig melegítjük. Levesszük a tűzről, hozzávegyítjük a tejszínt, és félretesszük hűlni. Ezalatt a kifliket 1 cm vékony karikákra vágjuk, és beleszórjuk egy nagy tálba. A darált mákot összekeverjük a porcukorral, hozzáreszeljük a citrom héját, és a cukros-citromos mákkal meghintjük a kiflikarikákat.

A tojássárgájákhoz kézi habverővel apránként hozzávegyítjük a kihűlt, tejes keveréket, és megöntözzük vele a tálban lévő mákos kiflikarikákat. Az egészet nagyon alaposan összeforgatjuk: így a mák szétoszlik, a kiflikarikák jó tocsakossá válnak.Ezután a kivajazott jénaiba öntjük.

Rámorzsoljuk a vajat,majd kb. 30 percig sütjük.
Tálaláskor mézet, vagy vaníliasodót kínálunk hozzá.
(Vaníliás vagy tejszínes pudingot főzök 1 liter tejjel, 3-4 evőkanál cukorral.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése