Hozzávalók: | 5 dl tej 10 dkg cukor 1 vaníliarúd/ vaníliás cukor 4 dl tejszín 25 dkg szikkadt kifli(kb 7-8 db) 12 dkg darált mák 10 dkg porcukor 1 nagy citrom 4 tojás sárgája 10 dkg vaj a tepsi kikenéséhez kevés vaj a tálaláshoz méz | ||
Elkészítés: | A sütőt előmelegítjük 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat) és kivajazunk egy jénai tálat. A tejet, a cukrot és a vaníliarúd kikapargatott belsejét nagy lángon kevergetve forrpontig melegítjük. Levesszük a tűzről, hozzávegyítjük a tejszínt, és félretesszük hűlni. Ezalatt a kifliket 1 cm vékony karikákra vágjuk, és beleszórjuk egy nagy tálba. A darált mákot összekeverjük a porcukorral, hozzáreszeljük a citrom héját, és a cukros-citromos mákkal meghintjük a kiflikarikákat. A tojássárgájákhoz kézi habverővel apránként hozzávegyítjük a kihűlt, tejes keveréket, és megöntözzük vele a tálban lévő mákos kiflikarikákat. Az egészet nagyon alaposan összeforgatjuk: így a mák szétoszlik, a kiflikarikák jó tocsakossá válnak.Ezután a kivajazott jénaiba öntjük. Rámorzsoljuk a vajat,majd kb. 30 percig sütjük. Tálaláskor mézet, vagy vaníliasodót kínálunk hozzá. (Vaníliás vagy tejszínes pudingot főzök 1 liter tejjel, 3-4 evőkanál cukorral.) |
2010. december 4., szombat
Mákos guba
Kicsit másképpen készítem a mákos gubát, tejszín is kell hozzá és sütőben megsütöm. Az eredmény mindent felülmúl... :)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése